lauantai 2. tammikuuta 2016

Kannanotto tapaus #coveryourselfteriniitti 'inImettäminen on aihe, joka herättää jatkuvasti monenkirjavaa keskustelua etenkin netin keskustelupalstoilla. Luulisi, että niinkin luonnollisen asian suhteen olisi jo ymmärretty se, että jokainen äiti toimii omalla tavallaan, ja kaikki tavat ovat ihan yhtä hyväksyttäviä.

Eilen julkkisstailisti Teri Niitin Instagramiin ja Facebookiin postaaman kuvan myötä julki-imettäminen nousi jälleen kerran tapetille. Yleensä tapanani ei ole reagoida tällaisiin kohuihin, mutta tämä tapaus herätti puolustavan äidinvaistoni. On aika hävytöntä pyytää julkisissa tiloissa imettäviä äitejä peittämään toimintansa, ja tehdä se vielä tunnistettavissa olevan kuvan kera! (Niitti pyysi tekoaan anteeksi tänä aamuna, mutta hänen idiootiksi leimaantumisen kannalta taisi olla jo liian myöhäistä.)

Itselleni imetys ei ollut mikään auvoinen kokemus. Toki siitä nautinkin, sen jälkeen, kun imettäminen muutaman stressaavan alkuviikon jälkeen sujui hyvin, mutta yleensä ottaen koin kaiken jotenkin hankalaksi. Paineita aiheutti pitkälti se, että kärsin melko usein migreenikohtauksista, jolloin lääkkeen takia en voinut imettää 12 tuntiin. Sitten piti säätää rintojen tyhjentämisten ja pullon lämmittämisten kanssa. Lopulta imetin noin kahdeksan kuukautta. Myönnän, että onnekseni tyttö päätti itse luopua rinnasta. Ympärillä oleva maailma taisi olla hänelle paljon mielenkiintoisempi juttu, kun ei kärsivällisyys riittänyt rinnalla olemiseen.

En kuulunut niihin, jotka olisivat avoimesti imettäneet ihmisten ilmoilla julkisilla paikoilla. Hakeuduimme mieluummin rauhallisiin paikkoihin, joissa ei ollut muita ihmisiä. Syynä ei ollut kuitenkaan se, että olisin hävennyt tai halunnut piilotella, vaan juuri tuo, että tyttö oli niin äärettömän kiinnostunut ympärillä olevista tapahtumista, ettei syömisestä vain tullut silloin mitään.

Ihaillen katselen äitejä, joiden nään imettävän lastaan jossakin! Se, että voi antaa lapselleen ravintoa, lämpöä ja rakkautta niin läheisellä tavalla, on yksi hienoimpia asioita vanhemmuudessa. Ja jokaisen tulisi saada tehdä sitä juuri silloin ja siinä paikassa, kun lapsella on siihen tarve.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti